zoeken

Ga naar onze facebookpagina!

Volg ons op twitter

follow-dtwTwitter

Gert Eggink

Het Oshima's porceleinkrabbetje

omslag-2011-2-poseleinkrab

Natuurlijk is het even nadenken over waar ik over zal schrijven. Maar al bladerend door de stukken die ik voor deze Volgboei heb gekregen, schoot me al snel iets te binnen. Omdat ik bioloog ben en als hobby niet alleen duik, maar ook al heel lang een zeeaquarium heb en actief ben als bestuurslid van een grote zeeaquariumvereniging, werd ik al snel aangetrokken door de foto op de omslag. Het beestje kwam me ook nog bekend voor, ook al ben ik (helaas!) nog nooit in Indonesië of de Filippijnen geweest. Ik herkende hem omdat ik hem jaren in mijn aquarium heb gehouden! Waarschijnlijk zonder dat Lex het wist heeft hij een prachtige Oshima's porseleinkrab gefotografeerd.

De Oshima's porseleinkrab (Neopetrolisthes oshima) is familie van de porseleinkrabben en komt voor op de Filippijnen, Indonesië en Hawaï. Een typisch beestje uit de Stille Oceaan en omgeving dus. Ze komen daar in groten getale voor. In het Caribische gebied komen ze helemaal niet voor.

Deze beestjes worden niet groter dan 1-1,5 cm, en je vindt ze eigenlijk altijd samen met een anemoon. Ze doen dat niet zomaar, maar omdat ze anders al snel opgegeten worden. Vele vijanden zoals lipvissen van het geslacht Thalassoma en Halichoeres zouden het krabbetje namelijk snel te grazen nemen, want snel en sterk zijn ze niet. Ze zijn volledig afhankelijk van de bescherming van hun anemoon. De anemoon heeft overigens geen voordeel van het krabbetje. Het is dus geen symbiose maar een vorm van commensalisme (commensalisme is in de ecologie een interactie tussen twee organismen, waarbij het ene voordeel heeft en het ander geen nadeel ondervindt).

Het veiligst voelen ze zich in de nabijheid van een tapijtanemoon (Stichodactyla haddoni) of een zandanemoon (Bunodactis). En op de foto is duidelijk te zien dat Lex hem hier op een tapijtanemoon heeft 'geschoten'.
En omdat ik die niet in mijn aquarium had, zat de mijne in een holletje in de stenen, waar ik hem inporseleinkrabjeeens ontdekte. Ik had hem nooit expres gekocht, dus hij is waarschijnlijk per ongeluk meegekomen met een stuk (poreus) steen.
Over het aanpassingsgedrag tussen anemoon en krab is niets bekend. (Wanneer een porseleinkrab in een aquarium gebracht wordt waar zich een anemoon in bevindt, dan kruipt de krab binnen een minuut in de anemoon). Van een gewenning, zoals voor anemoonvissen geldt, is in ieder geval geen sprake.

Het zijn filterfeeders, die hun voedsel vangen met hun vangarmen (dus niet met hun scharen, die zijn 'slechts' ter verdediging tegen rivalen...). Op bijgevoegde foto (van Rokus Groeneveld) is goed te zien dat een paar voorste tentakelparen voorzien is van een soort veervormige waaiers. Daarmee waaieren ze continue in het rond, om zo kleine beestjes te vangen. Bij voorkeur eten ze kleine kreeftachtigen als Artemia, of ander kleine, vrijzwemmende organismen. Soms peuzelen ze echter ook kreefteieren. En heel opmerkelijk: bij ernstige stress werpen ze hun grote scharen af! Maar zoals bij zoveel kreeftachtigen groeien die vanzelf weer aan, bij elke verschaling worden ze een beetje groter...

En hoe fotografeer je ze dan? Nou, gezien hun geringe afmeting bij voorkeur met een macrolens...

En hierbij geef ik de buddylijn graag door aan Lex Reichenfeld. Dus Lex, in de volgende Volgboei heb ik voor jou alvast ruimte gereserveerd! (de sluitingstermijn voor kopij voor de volgende Volgboei is 28 mei, dus je hebt rustig de tijd om iets te bedenken en te schrijven ;-).

Gert Eggink

Last Update: General update: 26-06-2020 19:09

Vereniging Duikopleidingen Trainingen Foto en video Contact
Activiteitencommissie 1*,  2*,  3*
Schema jeugdtrainingen Foto's Nederland Sitemap
  specialisaties Schema volwassentrainingen Foto's buitenland  
      Video's  

Copyright © 2017 Duikteam Woerden. Deze website is gebouwd door Gert Eggink en ontworpen door Gert Eggink & Lex Reichenfeld.
Overname van teksten, afbeeldingen en foto's van deze website is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur van DTW.